wat is een scoliose?

Een scoliose? Wat is dat nou weer?! Dat is een van de reacties die ik hoor wanneer ik aan mensen vertel dat ik een scoliose heb. Wat? Weet u het ook niet? Het is niet erg hoor, veel mensen weten het niet terwijl het toch steeds vaker voorkomt. Bent u toch benieuwd? lees dan hier wat een scoliose is, en wat de mijne is.
Wat is een scoliose?
Een scoliose is een verkromming in de ruggengraat. Het kan op alle plaatsen in de ruggengraat voorkomen. Het is niet alleen, zoals op de bovenstaande foto te zien, een bocht. Nee het kan ook driedimensionaal zijn. Het is dus eigenlijk een soort van veer. Ook heb je nog een stugge en soepele bocht. Het 'gunstigste' is de soepele bocht. Wat de naam al zegt, is deze bocht soepel en dus beweegt hij makkelijker mee en is er meer kans om het met een korset op te lossen.
Je kunt het in verschillende stadiums hebben en op verschillende leeftijd. Natuurlijk heeft niemand een 100% rechte rug, en dat is ook niet erg. Er zijn bepaalde grenzen en leeftijden gesteld voor hoe groot je scoliose mag zijn.
Hoe herken je het?
Soms, wanneer je een scoliose hebt, kun je het zien/voelen. Hoe? Lees dan verder:
- voorovergeleund zitten: wanneer je de hele dag voor over zit/loopt, bestaat er een kans dat je een scoliose hebt. Ook wanneer je zeker weet dat je geen scoliose hebt, is het dan toch handig om even naar de huisarts te gaan. Deze zal je doorverwijzen naar de fysio om zo op je houding te letten.
- rugpijn: natuurlijk is het niet zo dat als je rugpijn hebt, dat je meteen een scoliose hebt, maar als het samenhangt met dit lijstje, is het toch handig om er even naar te laten kijken.
- last met ademhalen: wanneer je constant (in een bepaalde houding) last hebt van je ademhaling, kan het zijn dat je een scoliose hebt op een hogere plek. (deze heb ik ook, alleen ik heb nog niet echt last)
- een scheve rug: wanneer je voor overbukt, en je zit dat je ene schouder veel hoger is dan de andere, heb je meestal ook een scoliose.
Wat zijn de oplossingen?
Je hebt verschillende oplossingen voor de scoliose. hier staan er een aantal:
- fysiotherapie: wanneer je maar een kleine scoliose hebt, kun je met een doorverwijzing van de huisarts naar de fysiotherapie. Hier krijg je oefeningen, tips hoe je het best kunt gaan zitten en eventueel krijg je tape op je rug.
- korset: een korset, ook wel een brace genoemd, zorgt ervoor dat de hoek in je ruggengraat zo ver mogelijk hersteld wordt. Deze brace zit over heel je rug en draag je gemiddeld 2/3 jaar.
- operatie: als je scoliose zo erg is, dat een korset niet helpt, moet je een operatie. hierbij zetten ze pinnen naast je ruggengraat zodat de bochten verholpen worden. Vooral het herstel is zwaar, je moet een paar dagen in het ziekenhuis blijven, je mag 3/6 weken niet naar school/werk en mag verder nog een aantal maanden bijna niets doen.

Mijn scoliose.
In dit scoliose verhaal ga ik ook mijn eigen ervaringen en verhalen met jullie delen. In de volgende blogberichten onder dit kopje vind je dus mijn verhalen.